Parowary

wyświetlono 4 z 4 produktów

Widok

PLN

Kategoria: Parowary

255,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka do 5 dni

PLN

Kategoria: Parowary

132,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka do 5 dni

PLN

Kategoria: Parowary

78,00 zł

Dodaj do koszyka

wysyłka do 5 dni

PLN

Kategoria: Parowary

5 na 5

329,00 zł

Produkt jest chwilowo niedostępny

Wyników na stronie:

W dzisiejszych czasach mamy wiele możliwości, żeby przygotowywać swoje ulubione posiłki. Jednym z nich jest gotowanie na parze, które w ostatnim czasie stało się wyjątkowo modne. Oprócz tego gotowanie jest o wiele zdrowsze. Z pewnością jest to jeden z lepszych sposobów na gotowanie sezonowych warzyw. Dzięki temu zachowają swój kolor, kształt i wartości odżywcze. Gotowanie na parze może także sprawdzić się u osób, które mają problemy z cholesterolem, nadwagą i cukrzycą. Do tego sposobu gotowania nie używa się tłuszczu. Należy jedynie pamiętać o utrzymaniu odpowiedniego poziomu wody. 

Czym jest parowar?

Parowar jest to urządzenie kuchenne, które może być wykonane z tworzywa sztucznego, metalu lub ceramiki. Metodą obróbki żywności w parowarze jest zastosowanie pary powstałej w dolnym naczyniu, która wytwarzana jest dzięki gotującej się wodzie. Parowary składają się z kilku naczyń nałożonych na siebie, co pozwala na przygotowywanie w jednym czasie kilku różnych rodzajów żywności. Można w nich gotować warzywa, ryż, owoce morza, a nawet mięso. Parowary dzielą się na: szklane lub silikonowe - przeznaczone do użytku w kuchence mikrofalowej; elektryczne, bambusowe, stalowe lub ceramiczne - przeznaczone do używania na kuchence gazowej. 

Natomiast gotowanie na parze to rodzaj obróbki cieplnej produktu, który polega na umieszczeniu go na wkładce, sitku lub koszu nad gotującą się wodą. Żeby posiłek został odpowiednio przygotowany, należy go nakryć przykrywką. Sposób gotowania warzyw na parze jest najlepszym sposobem, szczególnie dla delikatnych odmian. Zapobiega to utracie soli mineralnych, witamin i pozwala zachować naturalny kolor. Zazwyczaj żywność, którą gotuje się w taki sposób, soli się po ugotowaniu. Istnieje także wiele potraw, które tradycyjnie przygotowuje się w taki sposób - chińskie pierożki, indyjskie pierożki czy polskie pyzy drożdżowe. W taki prosty sposób można podgrzać wiele dań, które wcześniej były ugotowane. Na parze można gotować w specjalnym zamkniętym naczyniu, które zanurza się częściowo w gotującej się wodzie. W dolnym naczyniu przez cały czas gotowana jest woda, co powoduje jej odparowanie i gotowanie żywności znajdującej się na górze parowaru. Żywność jest oddzielona od wrzącej wody, dzięki czemu nie dostaje się do niej. Do takiego gotowania służy na przykład forma budyniowa, która ma kształt metalowego, okrągłego, wysokiego naczynia z kominem w środku, przykrywa się je pokrywką i zanurza w pojemniku z wrzącą wodą. 

Gotowanie na parze 

Gotowanie na parze najczęściej odbywa się za pomocą parowaru. Jest uważane za zdrową technikę gotowania, którą można stosować do wielu rodzajów potraw. Dzięki tej metodzie gotowania można w łatwy sposób uniknąć przypalenia i przegotowania swoich potraw. 

Z pewnością gotowanie na parze jest o wiele prostsze niż na zwykłej kuchence. Nie trzeba pilnować całego procesu, wystarczy ustawić odpowiedni tryb, minutnik, a danie będzie gotowało się samo. Należy także wspomnieć, że przyrządzanie posiłków w parowarach pozwala na zachowanie większej ilości witamin. Podczas gotowania lub smażenia utrata witaminy C, A i E, a także witamin z grupy B jest o wiele większa, w porównaniu z żywnością przygotowaną w parowarach. Dodatkowo takie posiłki są niskokaloryczne. 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze parowaru? 

Przede wszystkim warto zastanowić się nad tym, dla ilu osób będziemy przygotowywać posiłki w parowarze. Jeżeli decydujemy się na gotowanie w parowarze dla całej rodziny - dobrze jest zaopatrzyć się w duży parowar z większą ilością pojemników. Im więcej ich będzie, tym więcej dań można przygotować za jednym razem. Tradycyjną wersją parowaru są trzy pojemniki oraz trzy półki w formie sitka. Część parowarów ma w zestawie pojemniki nadające się do gotowania zup lub kaszy i ryżu. Parowar nie musi być dużym wydatkiem, mniejsze i mniej zaawansowane wersje są zazwyczaj znacznie tańsze. Sposób uzupełniania wody może nam o wiele ułatwić pracę. Jeśli skończy się woda będziemy musieli ją uzupełnić. Dobrze jeśli będziemy mogli zrobić to podczas pracy parowaru. Jeśli nie będziemy mogli tego zrobić - trzeba będzie wyłączyć urządzenie, rozmontować je i dopiero uzupełnić zapas wody. Pojemność urządzenia oraz liczba pojemników jest także istotna. Od tego zależy ile potraw będziemy mogli przygotować za jednym razem. Najczęściej możemy spotkać urządzenia z dwoma lub trzema pojemnikami. Jeśli mamy mało miejsca w kuchni to warto wybrać mniejszy parowar. Jedną z najważniejszych cech parowaru jest materiał wykonania. Dobrze jest zdecydować się na urządzenie, które posłuży przez długi czas. Moc i mechanizm sterowania pracą parowaru to rzecz, na którą w pierwszej kolejności powinniśmy skupić uwagę. Od mocy parowaru zależy, jak szybko zagotuje on wodę. Im szybciej to zrobi, tym szybciej będzie gotowy nasz posiłek. Ponadto, oprócz podstawowych funkcji parowar może mieć inne, dodatkowe ustawienia. Szybki start to opcja, która pozwala na zagotowanie wody w kilkanaście sekund. Jest to niezwykle ważne, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłku. 

Zapisz się do newslettera

Proponowane kategorie

    Proponowane produkty